De ce cresc Euribor și IRCC în această perioadă?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) si IRCC (Indicele Robor/Ceaur) sunt doua dintre cele mai utilizate referinte de dobanda variabila in Europa si, respectiv, in Romania. Aceste rate de dobanda se bazeaza pe nivelul la care bancile europene se imprumuta intre ele sau pe nivelul dobanzii la care bancile romanesti acorda credite cu dobanda variabila catre clienti.

In perioada recenta, Euribor si IRCC au crescut datorita mai multor factori, cum ar fi:

  1. Cresterea inflatiei: Inflatia a crescut in ultimele luni, iar aceasta crestere a dus la o crestere a Euribor si IRCC. De obicei, ratele de dobanda variabila se ajusteaza la schimbarile inflatiei, deoarece bancile trebuie sa compenseze costurile mai mari asociate cu inflatia.
  2. Deciziile bancilor centrale: Bancile centrale au luat recent decizii de majorare a dobanzii de politica monetara, ca urmare a cresterii inflatiei. Aceste majorari ale dobanzilor de politica monetara pot afecta Euribor si IRCC, deoarece bancile comerciale se bazeaza pe aceste dobanzi pentru a-si finanta imprumuturile.
  3. Riscui asociati cu pandemia COVID-19: Pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra economiilor din intreaga lume, ceea ce a dus la creșterea riscului de credit si la o crestere a costului de imprumut pentru bancile comerciale. Ca urmare, aceste costuri mai mari se reflecta in cresterea Euribor si IRCC.

Este important de mentionat ca Euribor si IRCC sunt influentate de multi factori si ca evolutia lor poate fi dificil de prezis. Cu toate acestea, o crestere a acestor rate poate duce la o crestere a costurilor de imprumut pentru cei care au credite cu dobanda variabila, ceea ce poate fi o veste proasta pentru acestia.

Lasă un comentariu